ijzer en staal

IJzer en staal.
Juul Baltussen hoef je er niets meer over wijs te maken. Hij kan ermee lezen en schrijven. De robuuste Brabander kent de geheimen van het weerbarstige materiaal dat hij in een oogwenk kan veranderen in de vormen die hij voor ogen heeft.
Wat voor vormen?
Goed beschouwd zijn er wat dat betreft geen grenzen voor de Westerbeekse kunstsmid. In de loop der jaren hebben zijn handen met behulp van vuur, hamer en aambeeld de meest uiteen-lopende objecten, attributen en voorwerpen voortgebracht. Op talloze exposities en kunst-markten hebben bezoekers inmiddels kennis gemaakt met het abstracte en realistische werk van Juul Baltussen door wiens aderen kennelijk een legering van vloeibaar staal en ijzer stroomt. Zijn passie voor het keiharde materiaal kent geen grenzen.
Al voor zijn tiende jaar raakte hij in de ban van de combinatie ijzer, hamer en vuur. Bij de plaatselijke smid op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis werd hij kind aan huis. Hij zag hoe de weinig spraakzame smid met volle overgave het gloeiende ijzer platsloeg op het aambeeld, hoe hoefijzers werden gevormd en andere gebruiksmaterialen werden vervaardigd.
Op zijn twaalfde stak hij zijn eerste leermeester al vaak de helpende hand toe. Juul Baltussen was vijftien toen hij in een schuur achter het huis van zijn ouders voor het eerst zijn eigen smidsvuur ontstak.
Alle vrije tijd ging op aan smeden, aan experimenteren met ijzer. Twee jaar lang was hij in de leer bij Cees Clement in Vught. \"De beste kunstsmid die Nederland tot op heden heeft voortgebracht\", is de stellige overtuiging van de Brabantse kunstenaar.
Hij leerde dat techniek en vormgeving twee verschillende zaken zijn, en dat de mogelijk-heden grenzeloos zijn. Na de periode Clement stond hij er zelf voor. Van je hobby je beroep maken.
Voor velen een droom.
Voor Juul Baltussen is die droom werkelijkheid geworden.
Zijn professionele smederij is zijn tweede huis geworden.
Inspiratie haalt hij uit de natuur, uit de vorm-geving van oud gereedschap, pakkende teksten en wat al niet meer.
Inmiddels heeft hij zich ook de hoogwaardige techniek van het damastsmeden eigen gemaakt. Slechts enkelen in ons land beheersen deze speciale manier van smeden. Met de oude technieken die telooor dreigen te gaan, creeert hij bijzondere effecten.
Spaarzaam maakt hij ook gebruik van brons, koper, natuursteen en zelfs glas.
De basis blijft echter ijzer en staal.
Opdrachten? Prima! Maar voordat hij het werk accepteert en de brand in de kolen steekt, heeft er nauwgezet overleg plaatsgevonden tussen opdrachtgever en de smid.
Wat zijn de wensen en waar komt het te vervaardigen object te staan zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.
In de galerie op zijn woonadres zijn diverse objecten te bewonderen. Vele werkstukken staan of hangen op diverse adressen in Nederland.
Talloze creaties dragen inmiddels zijn naam. Juul Baltussen wil zich niet beperken tot een bepaalde stijl van smeden.
Hij blijft het experiment een warm hart toedragen. Daar zal hij geen concessies aan doen.

Juul Baltussen geb. 1958  Oploo